Pracovní právo

PRACOVNÍ DOBA VE ŠKOLSTVÍ, EVIDENCE PRACOVNÍ DOBY

  • 26. 9. 2024
  • 8:30 – 11:00 hod.

Určeno pro: pro ředitele MŠ a vedoucí pedagogické pracovníky

V praxi se často objevují spory o tom, jak je rozvrhována přímá a nepřímá pedagogická činnost, kde může zaměstnanec tyto činnosti vykonávat a kdo a za jakých okolností o tom rozhoduje. Nejasnosti se také objevují ohledně počítání tzv. přespočetných hodin a jejich rozdílu od přesčasových hodin. Typickou oblastí zvláštností a výjimek je rozvrhování pracovní doby pedagogů mj. s ohledem na období školního roku, rozvrhy hodin i různé školní a mimoškolní akce

Ve školství je nutné rozlišovat rozvržení pracovní doby pedagogických a nepedagogických pracovníků a na obě skupiny správně aplikovat právní předpisy. Zatímco pracovní doba nepedagogických pracovníků je upravena pouze zákoníkem práce, u pedagogů je situace komplikována zákonem o pedagogických pracovnících. Do již tak složité oblasti pak vstupuje nutnost rozlišovat přímou a nepřímou pedagogickou činnost a způsob jejich rozvrhování, nutnost rozlišovat přesčasovou práci a přespočetné hodiny apod.

Z hlediska dodržení všech pravidel pro limity týkající se pracovní doby, jsou velmi specifické mimoškolní výjezdy (výlety, školy v přírodě, lyžařské kurzy aj.), kdy školy prakticky nejsou schopny zajistit dostatečný počet pedagogů tak, aby mohly být dodržovány přestávky v práci.

Ukážeme si tyto odlišnosti na celé řadě příkladů a názorně projdeme praktické možnosti rozvrhování a evidence pracovní doby u pedagogických i nepedagogických pracovníků. Upozorníme na obvyklé chyby, které nacházejí kontroly inspektorátů práce, a budeme se věnovat vašim dotazům.

Odkaz

ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ VE ŠKOLÁCH A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍCH

  • 2. 10. 2024
  • 8:30 – 11:00 hod.

Určeno pro: je určeno zástupcům zřizovatelů škol, ředitele škol a další vedoucí manažery škol a školských zařízení.

Legislativní rámec odměňování zaměstnanců školství se postupně mění, a to v závislosti na novelách zákoníku práce a prováděcích předpisů přijatých v posledním období. Správné hodnocení a odměňování práce zaměstnanců je klíčovým pro získání a udržení kvalitních zaměstnanců. Naopak nesprávně nastavené odměňování může být zdrojem nejistot či dokonce napětí a konfliktů mezi zúčastněnými stranami.

Školy patří do sféry platové, která je velmi silně svázána právními předpisy. Smluvní volnost typická pro mzdovou sféru je zde velmi silně potlačena. Nárokové složky musí být poskytovány vždy, když na ně vznikne nárok a ve správné výši. Právními předpisy jsou upraveny i některé složky nenárokové. 

Byť MŠMT vydalo metodiky k odměňování zaměstnanců i ředitelů škol a školských zařízení, stále přetrvávají mnohé nejasnosti, a to nejenom v základních otázkách, ale i ve specifických situacích, které přináší praxe

Webinář je kombinací výkladu platových předpisů s aplikací školské legislativy při řešení situací, které vznikají v každodenní školské praxi.

Odkaz

PRACOVNÍ PRÁVO – NOVINKY PRO ŠK. ROK 2024/2025​

  • 7. 10. 2024
  • 8:30 – 11:00 hod.

Určeno pro: pro ředitele škol a školských zařízení a vedoucí pedagogické pracovníky

Letošní rok je ovlivněný několika novelami důležitých školských a jiných předpisů, které přináší školám řadu zásadních změn a nových povinností. Výrazné změny a zpřísnění přináší také novela zákoníku práce a konsolidační balíček. Před námi jsou ale i další změny, chystá se další velká novela zákoníku práce. Jaké hlavní změny přinese?

Výrazné změny a zpřísnění přináší novela v úpravě dohod DPP/DPČ (odměňování, nemocenská, výpočet dovolené aj.), rozšiřuje informační povinnost zaměstnavatele při vzniku pracovního poměru, přináší změny v oblasti práce na dálku, rodičovské dovolené a při zaměstnávání matek malých dětí. Na tyto změny navázal tzv. konsolidační balíček, který od 1.1.2025 přináší další významné změny.

Zveme Vás na speciálně sestavený webinář, na kterém budou představeny všechny důležité legislativní změny a jejich praktické dopady pro školy a zároveň budou zodpovězeny vaše konkrétní dotazy.

Odkaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *